Ce imi trebuie sa pornesc un website?

Voi discuta despre modul cel mai simplu si mai rapide de a porni un site pe afiliere, dar se poate aplica pe orice blog. Voi merge pe ideea ca este blog, caci este cel mai usor de facut, si nu iti trebuie cunostinte tehnice.

Ce imi trebuie sa pornesc un website?

In primul rand vointa. Daca o ai pe asta, mai ai nevoie de o mica investitie in:

 • domeniu
 • gazduire web

Eu folosesc hostico din 2015 si nu am avut probleme pana acum. Am avut si planul Personal si planul Business, iar acum am un VPS custom (server dedicat). Ii recomand din prisma faptului ca mi-au raspuns la orice ora la solicitari in maxim 5 minute. Si la ora 3p.m. dar si la ora 4:30a.m.

Acum vad ca au alte denumiri, dar poti incepe cu planul start, care costa doar 1.99$/luna. Daca il cumperi pe un an (~100RON), primesti si domeniu .ro gratuit, si le-ai rezolvat pe ambele din start. Daca ai vreo idee mai SF si crezi ca nu e de ajuns, alege planul business, dar nu cred ca ai nevoie de el de la inceput. Si la el se aplica acelasi lucru. La cumpararea pe un an, primesti gratuit un domeniu care costa vreo 10$.

Insist totusi pe planul start sa nu dai banii degeaba. Poti face upgrade pe parcurs, si platesti doar diferenta. Cel putin la mine asa a fost acum vreun an cand am trecut de la gazduire web la VPS.

Poti incepe si gratis, pe blogspot, dar nu iti recomand. Cati dintre noi au incredere in site-uri care se termina cu blogspot.com? Daca acest site s-ar fi numit afiliere.blogspot.com, ai fi avut la fel de multa incredere? Eu nu. Ca mine sunt si altii. In plus, mai exista si o mica barfa cum ca nu ar fi bun pentru SEO din cauza unor limitari, dar nu stiu daca e adevarat.

Ce fac mai departe, dupa ce am comandat gazduirea web?

Site-ul tau nu este accesibil imediat, si poate dura si o zi pana il vei putea accesa, din cauza unor DNS-uri, dar e bine sa nu intram in detalii, ca ne va baga mai mult in ceata. Daca ai comandat prin hostico.ro, ai primit si un email cu acces la cPanel. Din acest cPanel poti face multe asupra site-ului, dar pentru moment ne intereseaza doar sa instalam un WordPress.

Instalarea wordpress

cPanel-ul ar trebui sa aiba o aplicatie in el numita Softaculous. De aici poti instala pe site-ul tau wordpress. Trebuie doar sa intri in ea, si sa selectezi de acolo WordPress. Nu voi intra in detaliile instalarii manuale, caci majoritatea cPanel-urilor au softaculous. Daca nu cumperi de la hostico, fii sigur ca are cPanel, caci e mai simplu de folosit si gasesti mai multe informatii despre el pe internet.

Dupa ce ai urmat pasii din softaculous, site-ul tau ar trebui acum sa fie functional 100%. Totusi, daca doar ce ai primit acces la cPanel, trebuie sa treaca acea zi sa se propage DNS-urile.

Pentru a intra in meniul de administrare trebuie sa te duci pe domeniul_tau.ro/wp-admin. Aici te vei loga cu userul si parola completate in(sau date de catre) Softaculous.

Daca nu reusesti sa treci de pasul asta, te pot ajuta cei de la tehnic de la hostico.

Instalarea unei teme wordpress

Daca nu vrei sa folosesti tema standard, iti poti alege o tema wordpress din meniul de administrare. Te vei duce la Aspect -> Teme, si vei apasa pe butonul “Adauga tema noua”. Aici ai un mic motor de cautare in care poti alege ce tema doresti. Ai si filtru de functionalitati daac te ajuta.

Am site-ul gata. Ce mai fac acum?

In panoul de administrare, daca selectezi din meniu Articole -> Adauga articol poti incepe sa scrii primul tau articol. Tot din articole poti sterge si articolul de test cu “Salut lume!”, pe care nu il vei folosi.

Totusi, mai sunt cateva lucruri care merg facute:

 • logo
 • slogan
 • schimbare culori
 • creare categorii
 • creare plan de postari
 • creare pagina de facebook
 • creare pagina de instagram
 • creare pagina de tiktok
 • s.a.m.d.

Voi mai adauga diferite articole despre wordpress, daca exista interes. Doar lasati in comentarii ce anume nu stiti sa faceti pentru moment.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *